Kiedy zobaczyłam ten dom na jednym z portali architektonicznych, powiedziałam: „Dom marzeń…”. Jestem pod jego urokiem cały czas i pewnie długo żaden inny nie zmieni mojego upodobania. Ale być może nie chodzi o sam dom ile o to, JAK zaprojektowano ten dom w tym konkretnym miejscu. Napisałam do architektów, którzy zaprojektowali dom – Innauer-Matt Architekten, żeby dowiedzieć się o nim nieco więcej.

IMA_HBJ 01_Adolf Bereuter-001

HAUS FÜR JULIA UND BJÖRN projekt: Innauer-Matt Architekten foto: Adolf Bereuter

Jest w nim coś niezwykłego… Ten nowy dom, usytuowany na końcu niewielkiej wsi, jest wtulony w pochyłość terenu i wykorzystuje obecność dwóch dużych drzew – lipy od wschodu i orzechowca od zachodu, na które otwiera się dwoma tarasami. Wejście, wjazd do garażu i sypialnie, wraz z antresolą, znajdują się na poziomie ulicy, zaś cała strefa codziennych aktywności – gotowania, jedzenia i wypoczywania – na najniższym poziomie i otwiera się wielkim oknem na imponujący widok. „Ażurowa zewnętrzna warstwa budynku spełnia nie tylko funkcję ochrony przed warunkami atmosferycznymi” – mówią Sven Matt i Markus Innauer – „ale jest przede wszystkim „ubraniem” budynku, subtelną dekoracją, starannie tkaną sukienką, która zarówno odsłania, jak i ukrywa to, co pod spodem.” Idealnie wpasowuje się w okolicę, nie dominując nad otaczającym krajobrazem.

Wnętrze obu poziomów wyraźnie podzielone jest wzdłuż ścianami, w których znajdują się nisze na szafy. To przestronne wnętrze sprawia wrażenie bardzo przytulnego i kameralnego. Nisza do relaksu, czytania czy posiedzenia jest zapieckiem. Z pewnością jest w niej ciepło, bo w ścianie kryje się kominek, dostępny od strony jadalni, który również ogrzewa wodę. Wszystkie meble i podłogi wykonano z drewna świerkowego z pobliskiego tartaku, a pozostałe powierzchnie – ręcznie, w postaci tynku wykonanego na miejscu z marmurowego proszku. Nie ma w tym budynku żadnej obcości, zgrzytu, który zniechęcałby mnie do wejścia. Jest idealny w krajobrazie zachodniej Austrii, w tamtej wsi, z tamtym widokiem za oknem.

Dziękuję za udostępnienie zdjęć i dokumentacji projektu pracowni Innauer-Matt Architekten.